BEKIJK DE MEEST GESTELDE VRAGEN VAN STUDENTEN

Beginnen aan een opleiding, vragen over het BSA of vragen over het leenstelsel?
Heb je algemene vragen over de aanmelding bij een opleiding, het bindende studieadvies of het leenstelsel? Kijk dan op de site van Het
Interstedelijk Studenten Overleg.

Q
Ben je het niet eens met een opgelegde negatieve BSA?
AHet is mogelijk om in bezwaar te gaan tegen een BSA. Hiervoor moet je zijn bij het studentenstatuut van je onderwijsinstelling en de OER (onderwijs- en examenreglement) van jouw opleiding. Doorgaans zal je eerst worden gehoord door de examencommissie alvorens de beslissing tot het geven van een negatief BSA wordt genomen. Het bezwaar kan worden aangetekend bij de College voor beroep voor de examens (COBEX). Het bezwaarschrift dient binnen 4 weken na ontvangst van het BSA te zijn ingediend. Is er haast bij geboden, bijvoorbeeld omdat je verder wil met je studie, dan kan je een voorlopige voorziening aanvragen.
Q
Hoe moet ik een bezwaarschrift schrijven?
AVoor het indienen van een bezwaar, dien je een bezwaarschrift op te stellen. Het bezwaarschrift dient aan een aantal eisen te voldoen. Klik hier voor een voorbeeld van een opzet van een bezwaarschrift.
Heb je alsnog problemen bij het schrijven van het bezwaarschrift? Neem dan contact op met het LSR. Het LSR kan je helpen bij het schrijven van het bezwaarschrift.
Q
Hoe zit het nu precies met extra kosten naast collegegeld?
AIn de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (artikel 7.50) staat dat de inschrijving voor een opleiding niet afhankelijk kan worden gesteld van andere geldelijke bijdragen dan het collegegeld. Een instelling mag een student dus geen extra financiële verplichtingen opleggen om studiepunten te behalen. Dit mag enkel wanneer de activiteiten op vrijwillige basis plaatsvinden of een (gratis) alternatief beschikbaar is. Dit is in maart door de Minister naar aanleiding van gestelde Kamervragen ook bevestigd (http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/03/17/beantwoording-kamervragen-over-extra-kosten-voor-studenten-bovenop-het-collegegeld.html). Hoewel de Minister in principe onverkort zegt dat extra kosten niet mogen, blijft het altijd de vraag of de rechter hier ook in meegaat. Vooralsnog kunnen wij dus geen definitief oordeel geven.

Q
As a EU-student, am I granted to a Dutch scolarship and the travel card?
AStarting from January 2014, European students are required to work a minimum of 56 hours per month to be entitled to the Dutch scholarship and the travel card. We think that this new policy is not in accordance with EU Law. Therefore, we have started a (pre-) trail case on behalf of a few foreign EU-students against DUO (the institution which grants the scolarships). We will provide you with new updates as soon as possible!
Q
Kan het LSR mij rechtsbijstand bieden?
A Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Denk jij dat je iemand nodig hebt die voor jou een bezwaarschrift moet schrijven of het woord moet voeren tijdens een zitting? Aarzel dan niet om jou individuele zaak aan het LSR voor te leggen. Het LSR kijkt per geval wat er mogelijk is. Vermeld in de mail altijd zoveel mogelijk relevante informatie, zoals de betreffende onderwijsinstelling en wat er precies is voorgevallen.
Q
Van mijn huisbaas moet ik eind deze maand mijn kamer uit, wat kan ik doen?
AAls huurder heb je huurbescherming. De huurbaas kan je dus niet zomaar je kamer uitzetten. Er zijn slechts enkele redenen waarmee de huisbaas de huur kan opzeggen. Een voorbeeld van een reden waarmee de verhuurder de huur kan opzeggen is als je geen goed huurder bent. Dit is bijvoorbeeld het geval als je constant je huur niet betaald, de woning dermate vernielt of extreme overlast veroorzaakt. Naast dat de huisbaas een enorm goede reden moet hebben om de huur op te zeggen, heeft de huisbaas ook te maken met een lange opzegtermijn van 3 maanden plus een extra maand voor ieder jaar dat de huurder al in de kamer woont. Kortom, verplicht je huisbaas jou zonder hele goede reden de huur op te zeggen? Neem contact met ons op en wij helpen je verder. De huisbaas heeft het recht hier namelijk niet toe.

– OF –

STEL HIER JE VRAAG